logotype
image1 image2 image3 image4 image5
ΕΙΔΗΣΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
EIDHSHS

Ξαφρίζουν ηλικιωμένους στην Πάτρα

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Μέρα μεσημέρι άρπαξαν τσαντάκι με 1.110 ευρώ από 80χρονο

Συνεχίζονται οι κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων στο κέντρο της Πάτρας καθώς και σε άλλα σημεία της πόλης. Χθες καταγγέλθηκαν στην αστυνομία δύο ακόμα περιστατικά με θύματα δύο ηλικιωμένους.
Όπως καταγγέλθηκε Ρομά επιτέθηκαν σε έναν 80χρονο και κατάφεραν να του αρπάξουν το ποσό των 1.110 ευρώ.
Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή του νοσοκομείου του Ρίου. Θύμα ένας ηλικιωμένος και φερόμενοι ως δράστες δύο Ρομά, οι οποίοι τον πλησίασαν στο σημείο που είχε σταθμεύσει το όχημά του και με τη μέθοδο της απασχόλησης κατάφεραν να του αποσπάσουν το τσαντάκι του, το οποίο περιείχε το ποσό των 700 ευρώ καθώς και προσωπικά έγγραφα.
Οι επιθέσεις σε βάρος ηλικιωμένων είναι συχνές και οι δράστες είτε με τη μέθοδο της απασχόλησης, είτε με εκφοβισμό καταφέρνουν να τους αποσπούν μικρά ή μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, ακόμα και χρυσαφικά αν πρόκειται για γυναίκες.

Μετέφερε παράνομους μετανάστες στο αυτοκίνητό του

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Συνελήφθη 27χρονος από τη Γεωργία

Δώδεκα παράνομους μετανάστες μετέφερε σε Ι.Χ. αυτοκίνητο 27χρονος διακινητής από τη Γεωργία που συνελήφθη σε επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης.
Αρχικά ο 27χρονος που κινούταν σε επαρχιακό δρόμο της περιοχής δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών για έλεγχο και επιχείρησε να διαφύγει μπαίνοντας στην Εγνατία Οδό. Τελικά, λόγω της ταχύτητας που ανέπτυξε και του υπέρβαρου, έσκασαν τα λάστιχα και το όχημα ακινητοποιήθηκε. Ο οδηγός προσπάθησε να διαφύγει πεζός, αλλά συνελήφθη λίγο αργότερα από αστυνομικούς.
Προς μεγάλη έκπληξη των αστυνομικών, στο Ι.Χ. αυτοκίνητο υπήρχαν «στοιβαγμένοι» δώδεκα λαθρομετανάστες, 11 Σύριοι και ένας υπήκοος Μπαγκλαντές.
Ο 27χρονος θα οδηγηθεί στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση κάνει το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου.

Ποιοι δικαιούνται το ενιαίο επιδόμα στήριξης τέκνων

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Τι λέει εγκύκλιος του ΙΚΑ για τα εισοδηματικά κριτήρια

Τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης και καταβολής του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων και του ειδικού επιδόματος σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, ανακοίνωσε με εγκύκλιό του το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις θεσπίστηκε το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, το οποίο αντικατέστησε τα καταβαλλόμενα μέχρι τότε οικογενειακά επιδόματα (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεκνικό επίδομα, εφάπαξ παροχή 2000 ευρώ, επίδομα τρίτεκνης οικογένειας), τα οποία καταργήθηκαν.
Επίσης, καταργήθηκε και η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας, ενώ θεσπίστηκε για πρώτη φορά επίδομα και για οικογένειες με ένα ή δύο τέκνα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τέκνα για τα οποία καταβάλλεται το επίδομα (εξαρτώμενα τέκνα) είναι τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, που είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση. Για τέκνα που φοιτούν σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Ελλάδας ή αναγνωρισμένο του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, το επίδομα καταβάλλεται μόνο κατά τον χρόνο φοίτησής τους, που προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής και σε καμία περίπτωση πέραν της συμπλήρωσης του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Επίσης, άγαμα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, που έχουν συμπληρώσει το 18ο, αλλά όχι το 24ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και ορφανά και από τους δύο γονείς άγαμα τέκνα που αποτελούν ιδία οικογένεια.
Το ποσό του επιδόματος καθορίζεται ανάλογα με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και ανέρχεται μέχρι του ποσού των 40 ευρώ το μήνα για κάθε τέκνο.
Για την καταβολή του επιδόματος, προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια.
Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διαιρούνται αναλόγως του ισοδύναμου εισοδήματος σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής:
(α) Έως 6.000 ευρώ, που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα,
(β) από 6.001 ευρώ έως 12.000 ευρώ, που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος και
(γ) από 12.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ, που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Παραδείγματα:
Οικογένεια (δυο γονείς) με δύο εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 16.000 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας: 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666
Ισοδύναμο εισόδημα: 16.000/1,666 = 9.604
Εισοδηματική κατηγορία: Β
Οικογενειακό επίδομα: 80 x (2/3) = 53,33 ευρώ το μήνα.
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα 6.000 ευρώ.
Κλίμακα ισοδυναμίας: 1 + 1/6= 1,166
Ισοδύναμο εισόδημα: 6.000 /1,166 = 5.143
Εισοδηματική κατηγορία: Α
Οικογενειακό επίδομα: 40 ευρώ το μήνα.
Για το τρέχον έτος το επίδομα χορηγείται:
- Από 1-1-2013, για τέκνα που γεννήθηκαν μέχρι 31-12-2012 και
- Από την 1η του μήνα του επόμενου εκείνου της γέννησης, για τέκνα που γεννήθηκαν ή θα γεννηθούν εντός του έτους 2013.
2. Ειδικό επίδομα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.
Το επίδομα αυτό καταβάλλεται σε οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα, όπως αυτά ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο για το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, και το ποσό του ανέρχεται στα 500 ευρώ ετησίως για κάθε τέκνο. Για τις οικογένειες με τρία τέκνα το επίδομα καταβάλλεται εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 45.000 ευρώ. Το εισοδηματικό αυτό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επί πλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.
Εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια προβλέπονται και οι παρακάτω προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων.
α) Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων χορηγείται εφόσον ο δικαιούχος διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα ευρίσκονται στην Ελλάδα,
β) Το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών χορηγείται εφόσον ο δικαιούχος κατοικεί ή διαμένει μόνιμα και συνεχώς την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, φορολογείται στην Ελλάδα και τα εξαρτώμενα τέκνα ευρίσκονται στην Ελλάδα.
Δικαιούχοι των επιδομάτων είναι
α) Έλληνες πολίτες.
β) Ομογενείς αλλοδαποί.
γ) Πολίτες Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
δ) Πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν), καθώς και Ελβετοί πολίτες.
ε) Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες (Ν.Δ. 3989/1959, α.ν.389/1968).
στ) Ανιθαγενείς (Ν. 139/1975).
ζ) Δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος.
η) Πολίτες άλλων κρατών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
Αρμόδιος φορέας για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και τη χορήγηση ή μη των επιδομάτων, καθώς και για την υλοποίηση των διαδικασιών καταβολής τους και πίστωσης των λογαριασμών των δικαιούχων είναι ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ).
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καταβάλλεται ανά τρίμηνο την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε ημερολογιακού τριμήνου, με πίστωση τραπεζικού λογαριασμού ή λογαριασμού στα ΕΛ.ΤΑ. του δικαιούχου.
Η καταβολή του πρώτου τριμήνου κάθε έτους θα πραγματοποιείται μαζί με τα επιδόματα του δεύτερου τριμήνου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα αυτού.
Το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών καταβάλλεται σε τρεις δόσεις, κατά τα οριζόμενα ανωτέρω για την καταβολή του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων.

«Θα ανοίξουμε με μισή καρδιά»

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Φοβούνται ότι θα δουλέψουν άδικα την Κυριακή οι έμποροι της Θεσσαλονίκης

Να ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή σκέφτονται οι έμποροι του κέντρου της Θεσσαλονίκης, αλλά με... μισή καρδιά.
Όπως αναφέρουν, θέλουν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές, καθώς συμπίπτει με την πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο, αλλά, με τα δεδομένα που έχουν από την καθημερινότητα, βλέποντας και τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα των πολιτών, φοβούνται πως θα ανοίξουν άδικα.
Και όσοι απασχολούν υπαλλήλους σκέφτονται και την πρόσθετη αμοιβή που θα πρέπει να καταβάλουν στους εργαζομένους.

Ο λογαριασμός με τον νέο φόρο για όλα τα ακίνητα

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Επιβαρύνσεις και ελαφρύνσεις σε σχέση με το «χαράτσι»

Φορο-λογαριασμό με ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, αλλά και καταβολή φόρου για πρώτη φορά για μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης, βγάζει ο ενιαίος φόρος ακινήτων που θα εφαρμοσθεί από το 2014.
Εκπτώσεις συγκριτικά με το ειδικό τέλος ακινήτων μέχρι και 26% προκύπτουν για όσους έχουν στην κατοχή τους μόνο ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες που βρίσκονται σε χαμηλές και μεσαίες περιοχές της Αττικής με αντικειμενική αξία μέχρι 2.750 ευρώ και αύξηση του φόρου μέχρι και 31% για πλούσιες ζώνες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», επιβαρύνσεις θα προκύψουν και για όσους έχουν εκτός από την κατοικία τους οικόπεδο μικρής ή μεσαίας αξίας εντός σχεδίου πόλης και που η συνολική αξία της περιουσίας τους είναι κάτω από 200.000 ευρώ αφού θα πληρώσουν φόρο και για το σπίτι και για το οικόπεδο ενώ μέχρι σήμερα δεν κατέβαλλαν ΦΑΠ.
Στην άλλη πλευρά, ελαφρύνσεις λόγω της κατάργησης του ΦΑΠ θα έχουν οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας συνολικής αξίας πάνω από 500.000 ευρώ, δεδομένου ότι ο φόρος που θα καταβάλλουν για τα ακίνητα θα είναι χαμηλότερος σε σχέση με το άθροισμα του ειδικού τέλους και του ΦΑΠ. Για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης και οι αγροτικές καλλιεργούμενες εκτάσεις αλλά η επιβάρυνσή τους θα κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός και για όσους κατέχουν οικόπεδα εντός σχεδίου σε ακριβές περιοχές της χώρας και μάλιστα ο φόρος θα είναι υψηλότερος γι' αυτούς που έχουν οικόπεδα στα οποία δεν υπάρχει κτίσμα ή έχουν υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.
Σημαντικές μειώσεις συγκριτικά με το χαράτσι της ΔΕΗ προκύπτουν για όσους έχουν στην κατοχή τους κατοικία σε λαϊκά και μεσαία προάστια της Αθήνας, όπως το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Καισαριανή, η Καλλιθέα, το Περιστέρι, η Δραπετσώνα, η Νέα Σμύρνη. Αντίθετα αυξημένο φόρο θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε ακριβές περιοχές, όπως Γλυφάδα, Κηφισιά, Εκάλη και Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Στα αστικά κέντρα και πρωτεύουσες της επαρχίας ο φόρος είναι αισθητά χαμηλότερος από την Αττική και μειωμένος συγκριτικά με φέτος.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Η ηλεκτρονική υποβολή τους θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου

Ξεκινάει σήμερα για 10.000 φοιτητές η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.
Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 θα προσφερθούν 4.890 θέσεις για προπτυχιακές σπουδές και 5.110 θέσεις για μεταπτυχιακές σπουδές.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που θα βρει στο διαδίκτυο.

Πρεμιέρα για την ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο

  Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Θα διαρκέσει έως το Σάββατο 9 Νοεμβρίου

Για πρώτη φορά τίθεται από σήμερα σε εφαρμογή η ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος (1-9 Νοεμβρίου), ενώ την Κυριακή 3 Νοεμβρίου τα καταστήματα θα μπορέσουν να λειτουργήσουν προαιρετικά.
Εκπτώσεις προβλέπονται τέσσερις φορές το χρόνο:
-Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου (ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος)
-Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου (τακτική εκπτωτική περίοδος)
-Το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου (ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος)
-Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι τέλος Αυγούστου (τακτική εκπτωτική περίοδος)
Οι δέκα ημέρες των εκπτώσεων, όπως αναφέρονται στο νόμο, είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα φέτος τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο 9 Νοεμβρίου.
Μέχρι την έναρξη των εκπτώσεων οι προσφορές επιτρέπονται κανονικά.

Ξεκινά το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Εξοικονόμηση έως και 45% της χρέωσης ανά κιλοβατώρα

Επανέρχεται από σήμερα το νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ. Το ωράριο είναι από τις 2:00-8:00 και από τις 15:00-17:00.
Όσοι χρησιμοποιούν το νυχτερινό τιμολόγιο μπορούν να εξοικονομούν έως 45% της χρέωσης ανά κιλοβατώρα, ενώ παράλληλα έχουν μηδενικό κόστος για χρεώσεις του δικτύου μεταφοράς, διανομής, καθώς και μειωμένες τιμές για τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Τελευταίο αντίο στο Νίκο Φώσκολο

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Στο Κοιμητήριο Ηλιούπολης η κηδεία του

Στις 14:30 συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι και θαυμαστές θα πουν το τελευταίο αντίο στο Κοιμητήριο Ηλιούπολης στον σεναριογράφο Νίκο Φώσκολο, που απεβίωσε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου .
Ο Νίκος Φώσκολος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος, (στη δεκαετία 1950-1960), στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος» κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική.
Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου και κάνει το σενάριο για περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ.
Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά «Άγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας, μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά..
Μετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 - 2005) χρόνια, κάνοντας 3457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το Καλημέρα Ζωή της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 - 2006) χρόνια κάνοντας 3179 επεισόδια στο σύνολο.

Ο καιρός σήμερα

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Δείτε το δελτίο καιρού από το weather.gr

Παροδικές νεφώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και στα βόρεια αναμένουμε σήμερα. Τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα επικρατεί κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα λόγω ομίχλης.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 23 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 10 έως 21 στη βόρεια Ελλάδα, 12 έως 23 στη δυτική Ελλάδα, 10 έως 22 στο βόρειο Αιγαίο και από 10 έως 24 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Στα ορεινά οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερες.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν κυρίως από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 3 και τοπικά τις πρωινές ώρες 4 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα είναι βόρειοι με ένταση έως 5 και τοπικά στα κεντρικά έως και 6 μποφόρ.

Παιχνίδια εκβιασμού από την τρόικα

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Ήξεις αφήξεις για το χρόνο επιστροφή της στην Αθήνα

Με «μοχλό» ακόμα και την ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα των Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς η τρόικα κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την Αθήνα. «Παιχνίδι» εκβιασμού χαρακτηρίζεται αυτό που στήθηκε χθες από τις Βρυξέλλες με διαρροές αξιωματούχων της Ευρωζώνης προς το reuters περί αναβολής της προγραμματισμένης για τις 4 Νοεμβρίου επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η άφιξη «παγώνει» λόγω της διαφοράς των εκπροσώπων των δανειστών με την ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού.
Στην Αθήνα, γράφει το «Έθνος», μιλούν για «θολό» δημοσίευμα καθώς σε αυτό υπήρχε και δήλωση Έλληνα αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία «αναμένεται κανονικά η τρόικα την επόμενη εβδομάδα», αλλά δεν ελήφθη υπόψη ότι επί της ουσίας διέψευσε τις πηγές από Βρυξέλλες. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, Τόμσεν και Μορς θα έρθουν το βράδυ της Δευτέρας και ο Μαζούχ ένα 24ωρο αργότερα. 
Την Τρίτη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2013

Για διαβατήριο εξωστρέφειας της Ελλάδας κάνει λόγο ο υπουργός Πολιτισμού

Νομοθετική ρύθμιση που ενθαρρύνει την παραγωγική τουριστική αξιοποίηση των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων εισήγαγε προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ομαδικών επισκέψεων σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία εκτός του προκαθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους, καθώς και κατά τις ημέρες ανάπαυσης του προσωπικού αυτών, πέραν του προβλεπομένου τέλους, προκαταβάλλεται από τους ενδιαφερομένους διοργανωτές στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ανάλογο ποσό για την κάλυψη των εκτάκτων λειτουργικών δαπανών και για την αποζημίωση του απασχολούμενου προσωπικού.
Τονίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή εισάγεται με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, ο κ. Παναγιωτόπουλος κάλεσε όλους
τους βουλευτές να την υπερψηφίσουν, καθώς έτσι θα επεκταθεί το ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και θα διευκολυνθούν οργανωμένες εκδηλώσεις, επισκέψεις από επιβάτες κρουαζιεροπλοίων κ.α., με αύξηση και των εσόδων του δημοσίου, αλλά και των αποδοχών των εργαζομένων.
Είναι, πρόσθεσε ο υπουργός, μια ρύθμιση, «που δεν αφορά μόνο την καλύτερη προβολή του πολιτισμού μας. Είναι διαβατήριο για την εξωστρέφεια της Ελλάδος. Είναι εργαλείο για την ανάπτυξη. Είναι πολύτιμο εργαλείο για τον τουρισμό».
Πρόσθεσε τέλος ότι σύντομα θα πάει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για να παράσχει πλήρη ενημέρωση, για όλες τις πρωτοβουλίες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ.